Η μισή αλήθεια είναι ότι τα ΜΜΕ της παραπληροφόρησης, αυτά που κάποιοι ονομάζουν «βοθροκάναλα», «πατσαβούρες», «βρομοσάιτ», κυριαρχούν μονοπωλώντας την «ενημέρωση».
Η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσαν να κυριαρχήσουν αν τα «θύματα» δεν αναπαρήγαγαν τις πληροφορίες τους με το πρόσχημα ότι τις «κράζουν» και ότι «αποκαλύπτουν» και στα υπόλοιπα «θύματα» το μέγεθος της παραπληροφόρησης.
Τι θέλω να πω;
Ξυπνώντας σήμερα, κυριακάτικα, έριξα μια ματιά στο FB και είδα ότι σαν ταπετσαρία από «τοίχο σε τοίχο» αναπαράγονται οι δηλώσεις ενός τύπου που διορίστηκε υπουργός σε έναν τύπο που παριστάνει τον δημοσιογράφο για «κατσαρίδες που βρήκε στο υπουργικό του γραφείο».
Ταπετσαρία όμως. Δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να ξεφύγεις από αυτή τη δήλωση. Θα την διαβάσεις θες δεν θες. Και θα την διαβάσεις σε ένα μέσο, στο διαδίκτυο, το οποίο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να επιλέγεις -υποτίθεται- ΕΣΥ το τι θα διαβάσεις και όχι οι άλλοι. Είναι σχεδιασμένο έτσι ωστε να μην σου πετάει στα μούτρα -όπως η τηλεόραση- εκείνο που ΑΥΤΟ θέλει να μπορείς ΕΣΥ ενεργητικά να ψάξεις και να βρεις ο,τι θες.
Τι να το κάνεις όμως;
Ας είναι καλά οι φίλοι σου, οι σύντροφοί σου, οι συγγενείς σου που θα αναλάβουν την «βρομοδουλειά» να σε ενημερώσουν για τις κατσαρίδες που βρήκε ο Μηταράκης.
Αυτή είναι η απόλυτη κυριαρχία της ενημέρωσης που παρέχει το κανάλι, η συγκεκριμένη εκπομπή, ο δημοσιογράφος, ο υπουργός και οι κατσαρίδες του.
«Μα δεν το γράφουμε για καλό» θα που να κάποιοι νομίζοντας ότι προσφέρουν θεάρεστο έργο σε εμάς τους υπόλοιπους.
Και ποιός μίλησε για κυριαρχία του καλού ή του κακού, είναι η απάντηση. Για την κυριαρχία των ΜΜΕ μιλάμε. Για την κυριαρχία της προπαγάνδας. Κι αυτό σημαίνει ότι το ανούσιο, η βλακεία, η ύβρις, η παραπληροφόρηση, η σαχλαμάρα γίνονται ταπετσαρία από τοίχο σε τοίχο.
Ούτε ψεύτικοι λογαριασμοί χρειάζονται ούτε φανατικοί οπαδοί ούτε bots. Η παραπληροφόρηση και η αηδία εξαπλώνεται από ΕΜΑΣ σε ΕΜΑΣ. Η δουλίτσα γίνεται.
Για την ιστορία: την δήλωση Μηταράκη σε μία εκπομπή που δεν θα υπήρχε περίπτωση να παρακολουθήσω, την είδα εδώ μέσα ούτε μία ούτε δύο αλλά 87 φορές, από 87 διαφορετικούς ανθρώπους που την ανάρτησαν ή την σχολίασαν… (μαζί του κι εγώ που γράφω αυτό το σχόλιο).

Εχουν νικήσει. Κατά κράτος!
Το καταλαβαίνουμε ή όχι;

Αν δεν σταματήσουμε και δεν μάθουμε να πολεμάμε την προπαγάνδα με τα δικά μας όπλα, αν δεν στραφούμε σε άλλες πηγές ενημέρωσης, έχουμε χαθεί…

2 σκέψεις σχετικά με το “Εμείς ταΐζουμε τις κατσαρίδες της ενημέρωσης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.