Εδώ και μία δεκαετία περίπου διαμορφώνεται ένα τοπίο στη διαδικτυακή Ενημέρωση που τείνει να μοιάσει με ένα τεράστιο Jurassic Park όπου γιγάντιοι T-Rex και Στεγόσαυροι μονοπωλούν την ειδησεογραφία παράγοντας χειμαρρώδεις ροές ειδήσεων ανταγωνιζόμενοι μεταξύ τους στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα ή το φιλτράρισμα των πληροφοριών.

Κύρια χαρακτηριστικά των site-δεινοσαύρων, η ομοιομορφία, το copy-paste (κυρίως από το ΑΠΕ αλλά και μεταξύ τους), η έλλειψη πρωτότυπων κειμένων, η άνευρη γραφή, οι στεγνές αναλύσεις, τα κακομεταφρασμένα άρθρα από ξένα site, οι υπερβολικοί τίτλοι-δολώματα ενώ πολλές φορές παράγουν ή πέφτουν θύματα (;) των fake-news και της παραπληροφόρησης.

Τα περισσότερα μέγκα-sites, αν όχι όλα, λειτουργούν στη βάση του παλιού μοντέλου των Παραδοσιακών ΜΜΕ του ενός χρηματοδότη-εκδότη με δύο τρεις συντονιστές ροής, ελάχιστους αρθρογράφους και εξωτερικούς συνεργάτες και λόχους από «ανεβαστήρια», αντιγραφείς ειδήσεων. Σχεδόν κανέναν δεν διαθέτει μόνιμη δημιουργική ομάδα και ομάδα ανάπτυξης εφαρμογών ή παραγωγής multimedia, πράγματα που γίνονται μόνο ευκαιριακά με έναν μάλλον ερασιτεχνικό τρόπο.

Τι εναλλακτικές έχει ο χρήστης που θέλει πραγματική ενημέρωση;

Κατ’ αρχήν ο χρήστης που θέλει να ενημερώνεται πραγματικά θα πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί τα δικά του εργαλεία αναζήτησης ειδήσεων και ανάγνωσης. Και υπάρχουν πολλά. Σε ένα επόμενο άρθρο θα παραθέσουμε κάποια από αυτά, ενδεικτικά όμως προτείνουμε το Feedly, μία πλατφόρμα όπου ο χρήστης μπορεί να βάλει τις ροές (RSS) των site που θέλει να παρακολουθεί, να τα χωρίσει σε κατηγορίες και έτσι να βλέπει τους τίτλους και την πρώτη παράγραφο της κάθε είδησης. Σε περίπτωση που τον ενδιαφέρει κάποια από αυτές μπορεί να τη «ανοίξει» μέσα από την πλατφόρμα. Διατίθεται και για το Web (τον υπολογιστή) και σε app για το κινητό. Είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να ρίχνει μια ματιά σε όλα όσα γράφονται στο διαδίκτυο ανά πάσα στιγμή.

Η δεύτερη εναλλακτική είναι να ανακαλύψει ένα παράλληλο σύμπαν ενημέρωσης. Τα εναλλακτικά Μέσα που επιμένουν να αντιστέκονται στην κυριαρχία των δεινοσαύρων.

Οι Socializers ξεκινάμε από σήμερα μια προσπάθεια να αναδείξουμε αυτούς τους άγνωστους στην πλειοψηφία των χρηστών οργανισμούς επικοινωνίας και ενημέρωσης. Ετσι φτιάξαμε μία πρώτη λίστα. Βασικό κριτήριο το να μην μοιάζουν, να μην αντιγράφουν, να μην επιμένουν στο παλιό κυρίαρχο μοντέλο είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο. Να διαφοροποιούνται αισθητικά αλλά και ως συντακτικό και εκδοτικό μοντέλο. Να μην είναι γαλέρες από ανεβαστήρια. Να διατυπώνουν έναν διαφορετικό λόγο. Να δίνουν έμφαση στην ποιότητα των κειμένων και των εικόνων αλλά κυρίως των θεμάτων που επιλέγουν. Να είναι πολυφωνικά ή η φωνή τους να είναι μοναδική και όχι κατευθυνόμενη. Να έχουν χιούμορ και μεράκι. Να είναι νεανικοί και όχι γερασμένοι.

Προφανώς η πρώτη αυτή λίστα δεν είναι ούτε ολοκληρωμένη ούτε οριστική. Κάθε τόσο θα ανοίγει και θα ανανεώνεται. Ας ξεκινήσουμε όμως:

ThePressProject

Το ThePressProject είναι ένα από τα πρώτα ανεξάρτητα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ιδρύθηκε το 2010 από τον Κώστα Εφήμερο και τον Ηρακλή Μπογδάνο. Είναι ανεξάρτητο γιατί καταστατικά δεν δέχεται καμία συναλλαγή με το κράτος, τις τράπεζες και τις πολυεθνικές. Το ThePressProject παράγει επιπλέον καθημερινό ραδιοφωνικό πρόγραμμα. Οι εκπομπές του αναμεταδίδονται σε όλη την Ελλάδα μέσω δικτύου επίγειων ραδιοφωνικών σταθμών. Επιπλέον από το 2014 μπήκε και στα βαθιά νερά της τηλεόρασης και σήμερα παράγει τηλεοπτικές εκπομπές. Από τον Νοέμβριο του 2015 ξεκίνησε την πλατφόρμα των 1101 που αποτελεί μια συνδρομητική πλατφόρμα υποστήριξης της δημοσιογραφίας που παράγει. Περισσότερα εδώ.

Press Publica

Μια ομάδα δημοσιογράφων που εργάσθηκε πολλά χρόνια σε αρκετά ΜΜΕ (Ελευθεροτυπία, ΝΕΑ, ΕΡΤ κ.α) δημιουργεί ένα νέο Μέσο Ενημέρωσης, διαφορετικό τόσο στη δομή και την λειτουργία του, όσο και τον τρόπο παραγωγής ειδήσεων και ερευνών το οποίο ανήκει στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Publica”. Από τα λίγα ενημερωτικά site που διαθέτουν Ιδρυτική Διακήρυξη και Καταστατικό αλλά και σελίδα Διαφάνειας. Τίμια ροή ειδήσεων που όμως, όπως όλες οι «ροές», θάβει το πρωτότυπο περιεχόμενο. Mainstreem στήσιμο και αισθητική. Περισσότερα εδώ.

Popaganda

Ο Πολιτισμός αλλιώς. Οπως θα έπρεπε δηλαδή να είναι ένα site πολιτισμού του 21ου αιώνα. Life-style χωρίς τη ρετσινιά του «life-style» που μας… ξεβλάχεψε. Με την αισθητική, το ύφος και τη μορφή του Σήμερα και όχι του χθες. Κάποιοι το χαρακτηρίζουν χαϊδευτικά «φιλελέφτ». Σίγουρα είναι open. Ανοιχτό σε νέες ιδέες και πειραματισμούς. Κείμενα από πολύ light μέχρι και εξαιρετικά ψαγμένα. Μαγικές δόσεις χιούμορ. Σημασία έχει ότι ακόμη και όταν διαφωνείς με κάτι που διαβάζεις, απολαμβάνεις το διάβασμα. Σε μία άλλη χώρα θα ήταν το standard, στη χώρα μας είναι ένα από τα λίγα…

Parallaxi

Αγαπάμε τόσο πολύ τη Parallaxi που θα την περιγράψουμε με τα δικά τους λόγια: «Η Parallaxi είναι ένα από τα παλαιότερα Free Press στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1989 ως κινηματογραφικό περιοδικό. Μέσα στο πέρασμα αυτών των 30 χρόνων το ιστορικό free press της Θεσσαλονίκης, που άνοιξε το δρόμο σε δεκάδες που ακολούθησαν, πειραματίστηκε αρκετές φορές δημιουργικά πάνω στη φόρμα και οδήγησε με επιτυχία την κούρσα των free press στο μέλλον. Σήμερα αποτελεί ένα πρωτοποριακό περιοδικό πόλης στο ύφος των αμερικάνικων και ευρωπαϊκών δωρεάν διανεμόμενων περιοδικών γνώμης, με στήλες που υπογράφουν κορυφαίοι δημοσιογράφοι, columnists και άνθρωποι γνωστοί στη Θεσσαλονίκη για την παρέμβαση τους στα κοινά. Η αισθητική του περιοδικού ανανεώνεται διαρκώς κι έχει χαρίσει στο περιοδικό στο παρελθόν τα βραβεία γραφιστικής στον ετήσιο διαγωνισμό ΕΒΓΕ (βραβείο σχεδιασμού καλύτερου περιοδικού της χρονιάς και βραβείο καλύτερου εξωφύλλου). Το parallaximag.gr είναι ο βασικός τρόπος για να ενημερωθεί κάθε ενδιαφερόμενος για τη δράση της δημοφιλούς ομάδας αστικού ακτιβισμού “Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς”.  Περισσότερα εδώ

Provocateur

Από τις πιο τίμιες περιπτώσεις για νεανικά κοινά. Εξαιρετικός σχεδιασμός. Αναπάντεχες κατηγορίες θεμάτων. Πολυφωνικό. Και παρά το ότι ανήκει σε «μεγάλη οικογένεια» εμπορικών ιστοτόπων έχει κέφι και μεράκι.

Enallaktikos.gr

Ανεξάρτητος κόμβος για την Αλληλέγγυα, Κοινωνική – Συνεργατική Οικονομία, την Αειφορία και την Κοινωνία των Πολιτών. Ισως ο μοναδικός τόσο πλήρης. Και με γρήγορη ενημέρωση για την τρέχουσα πολιτική και διεθνή επικαιρότητα. Και από τους μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού με ειδική πύλη για ΑΜΕΑ. Περισσότερα εδώ

ποληΚ

Art & Politics. Η πόλη Κ «φιλοδοξεί να είναι ένα σάιτ ποικίλης ύλης για την πολιτική από τα κάτω και την τέχνη, στην εγχώρια και τη διεθνή τους διάσταση. Η συντακτική ομάδα αποτελείται από ανθρώπους που ασχολούνται με την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, τις τέχνες, την πολιτική και κοινωνική θεωρία, και συμμετέχουν σε κοινωνικά και πολιτικά κινήματα . Οι αναζητήσεις της ομάδας εκτείνονται, μεταξύ άλλων, στα πεδία των πολιτικών ανοιχτών συνόρων, της κατάργησης των φυλακών, και της αποδόμησης των συστημικών ΜΜΕ και της αστικής δικαιοσύνης Η πόλη Κ είναι ο προορισμός στο εμβληματικό Κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου. Για μας προσλαμβάνει τον χαρακτήρα της κομμουνιστικής ουτοπίας και όλες τις χίμαιρες τις οποίες μπορεί αυτή να εμπεριέχει. Μερικά μονοπάτια προς μια ελευθεριακή ουτοπία θα επιχειρήσουμε κι εμείς να ιχνηλατήσουμε μέσα από το εγχείρημά μας, με οδηγούς την κριτική πληροφόρηση, τη φαντασία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών σε ένα ελεύθερο διαδίκτυο». Εξαιρετική δουλειά…

Green Agenda

Η GREEN AGENDA εμπλουτίζει τη συζήτηση για το μέλλον των επόμενων γενεών, με σταθερό γνώμονα την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλες τις δραστηριότητες και τους τομείς της οικονομίας και αφορά τα ακόλουθα επίπεδα: Την κλιματική αλλαγή, που είναι ορατή τα τελευταία χρόνια σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Τις ανάγκες για διατροφική επάρκεια που μεγαλώνουν καθημερινά. Την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος, με την ενίσχυση εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων. Την οικονομική ανάπτυξη που είναι απολύτως αναγκαία, προκειμένου να διατηρηθεί και να αυξηθεί ο κοινωνικός πλούτος. Σε αυτή την προσπάθεια είναι πρωταγωνιστικός ο ρόλος των επιχειρήσεων που καινοτομούν, πρωτοπορούν και εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους και τεχνολογίες, φιλικές προς το περιβάλλον. Τον τρόπο ζωής, που οφείλει να λαμβάνει υπόψιν του ότι ο πλανήτης και το περιβάλλον δεν είναι ιδιοκτησία, αλλά δάνειο από το μέλλον, που οφείλουμε να εξυπηρετήσουμε με συνέπεια. Όλοι επιθυμούμε καλύτερες συνθήκες ζωής στην καθημερινότητά μας. Όπως έδειξε και η ιστορική απόφαση της παγκόσμιας κοινότητας στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015 η ώρα της δράσης για το περιβάλλον έφτασε, ακόμη και για όσους μέχρι σήμερα αδιαφορούν. Η ομάδα της GREEN AGENDA ανοίγει ένα παράθυρο στην ενημέρωση γύρω από αυτά τα θέματα και τους προβληματισμούς, που στην πραγματικότητα αγγίζουν σχεδόν κάθε μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας.

από τις 4 στις 5

Το site του Γιάννη Πετρίδη, ενός από τους σημαντικότερους μουσικούς παραγωγούς όλων των εποχών. Διαπαιδαγώγησε γενιές και γενιές στην μουσική. Και συνεχίζει. Must που λέγαμε και παλιά…

the Clown

Πολυσυλλεκτικό site απόψεων κυρίως νέων ανθρώπων για την πολιτική, τη φιλοσοφία, την οικονομία, την ψυχολογία. Θυμίζει πολύ την παλιά καλή blogόσφαιρα των αρχών του 21ου αιώνα όπου ο καθένας έλεγε το μακρύ του και το κοντό του με έναν τρόπο που μέχρι τότε δεν είχαμε ξαναδιαβάσει. Ο Κλόουν δεν έχει εκείνη την αυθεντικότητα και φρεσκάδα, πως θα μπορούσε άλλωστε, όμως διατηρεί την πολυφωνία και τα ανοιχτούς ορίζοντες…

Ανοιχτό Παράθυρο

Πολιτικές αναλύσεις και απόψεις όπως τον παλιό καλό καιρό. Αρωμα ’80’s για σημερινούς πολιτικούς προβληματισμούς και για αναγνώστες 50+ με έντονα συμπτώματα πολιτικάλκολισμ. «Σχολείο» για νέους δημοσιογράφους και αναλυτές. Βασικός αρθρογράφος ο Γιώργος Λακόπουλος, εμβληματικός αρθρογράφος του παλιού ΔΟΛ με έντονες τάσεις φυγής που ευτυχώς ματαιώνονται μετά από λίγες εβδομάδες. Βασική εμμονή: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει το ΠΑΣΟΚ που όλοι αγαπήσαμε το 1981» (και μισήσαμε από το 1998 και μετά).

CircoGreco

Ποικίλης ύλης με όλες τις κλασσικές κατηγορίες και ροή ειδήσεων στην πεπατημένη αλλά με εξαιρετικό σχεδιασμό, ίσως τον καλύτερο έναντι του ανταγωνισμού του. Μπορεί να πειραματιστεί και να δοκιμάσει νέα πράγματα. Αν το κάνει θα πάει πολύ ψηλά στις προτιμήσεις του κοινού και μάλιστα του νεανικού.

INFOWAR

Το site του δημοσιογράφου-ερευνητή Αρη Χατζηστεφάνου. «Βουτιά» στην ιστορία των λαών και των κινημάτων, των εργατικών αγώνων, των πρωτοβουλιών ενάντια στην παγκοσμιοποίηση. Σπουδαία δουλειά που έχει αρχίσει εδώ και αρκετά χρόνια και συνεχίζεται δυναμικά.

Solidarity Web Radio

Το είχατε ξανακούσει; Ούτε κι εμείς. Το ακούσαμε. Σειρά σας. Ακούστε το. Και διαβάστε το. Για να καταλάβουμε όλοι ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ να κάνουμε σπουδαία πράγματα στο διαδίκτυο.

artiNEWS

Εκ πρώτης όψεως «βαριά κουλτούρα». Τέχνες, Γράμματα, Πολιτισμός. Και αμέσως μετά οι εκπλήξεις, η απόλαυση της ανάγνωσης και το ότι το «art» δεν σημαίνει μόνο τέχνη αλλά και Άρτα. Και μετά αναρωτιέσαι, όταν μπορούν να γίνουν τέτοια θαύματα γιατί στην ευχή, βουλιάζουμε στη μπίχλα της «ενημέρωσης»;

Και το ερώτημα ισχύει βέβαια για όλα τα site της λίστας. Γιατί δεν είναι ΤΑ υποδείγματα για ενημέρωση και επικοινωνία για όλους;

(Η λίστα είναι ανοιχτή, θα συμπληρώνεται και θα ανανεώνεται τακτικά)

Και μερικές λίστες ακόμη με ενημερωτικά site που δεν τα βρίσκεις στα «κορυφαία» σε επισκεψιμότητα μεγαθήρια των ΜΜΕ:

Αριστερές (ιστο-) Σελίδες

Αυγή

Η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ και της ανανεωτικής Αριστεράς. Ανακαλύψτε τον πλούτο του αρχείου της, την αρθρογραφία και τα «Ενθέματα». Θησαυροί.

Efsyn.gr

Το site της ανεξάρτητης συνεταιριστικής εφημερίδας των Συντακτών. Της πρώτης στην Ελλάδα συνεταιριστικής εφημερίδας. Αντιστέκεται στην ανελέητη ροή ειδήσεων και την τυφλή αντιγραφή.

Εποχή

Στρατευμένα αδέσμευτη εφημερίδα της Αριστερά.

Στο Κόκκινο

Το site του ραδιοφωνικού σταθμού της Αριστεράς «για την κομμουνιστική ανανέωση και στον σοσιαλισμό».

Left

Το ενημερωτικό site του ΣΥΡΙΖΑ

TVXS

Το ενημερωτικό site που δημιούργησε ο δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

commonality

«Αποτελούμε πράγματι μια κοινότητα με αριστερές, ριζοσπαστικές ιδέες, τουλάχιστον οι άνθρωποι που τρέχουμε το site. Προφανώς και δεν απαιτούμε την ίδια κοινότητα και από τους ανθρώπους στους οποίους απευθυνόμαστε για συνεργασίες. Θέλουμε να γράφουμε απλά και κατανοητά. Μας ενδιαφέρουν εξίσου τα τοπικά, τα καθημερινά, αλλά και τα πολύπλοκα, τα παγκόσμια. Εδώ που τα λέμε – τη στιγμή που τα λέμε – δεν είναι καθόλου αυτονόητο τι συνιστά εγχώριο και τι διεθνές και παγκόσμιο». Περισσότερα εδώ

Ο δρόμος της Αριστεράς

Ιστορική εφημερίδα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και όχι μόνο

Κατιούσα

Η πιο ενδιαφέρουσα προσπάθεια ανθρώπων που στηρίζουν το ΚΚΕ στο διαδίκτυο. «Δαγκώνει» με χιούμορ, με επιχειρήματα, με το βάρος της ιστορίας του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ημεροδρόμος

Ο «Ημεροδρόμος» είναι «εφημερίδα». Δημιουργήθηκε από δημοσιογράφους, με δεκαετίες διαδρομής, «που αποφασίσαμε να συνενώσουμε την εμπειρία μας» όπως γράφουν οι ίδιοι: ««Οι φιλόσοφοι μονάχα εξηγούσαν µε διάφορους τρόπους τον κόσμο, το ζήτημα όμως είναι να τον αλλάξουμε». Αυτό είναι το πολιτικό, το ιδεολογικό, το δημοσιογραφικό πρόσημο του«Ημεροδρόμου». Αυτή ακριβώς η ανάγκη, να αλλάξει ο κόσμος που μας περιβάλλει, είναι  η «ταυτότητά μας». Έτσι γεννήθηκε ο «Ημεροδρόμος». Πάνω σε αυτή την παραδοχή. Πάνω σε αυτόν τον κοινό τόπο». Σαφής και ξεκάθαρος φιλο-ΚΚΕ προσανατολισμός χωρίς όμως να το φωνάζει διαρκώς…

Το Κουτί της Πανδώρας

Το μικρό αδελφάκι -αν και γεννήθηκε πρώτο- του Documento, του Κώστα Βαξεβάνη.

The Faq

Site πολιτικού σχολιασμού και άποψης για την τρέχουσα επικαιρότητα. Μαχητικό και εξαιρετικά δημοφιλές στο «αριστερό» κομμάτι του Facebook.

Periodista

Το online περιοδικό του Δημήτρη Μπεκιάρη

(Η λίστα είναι ανοιχτή, θα συμπληρώνεται και θα ανανεώνεται τακτικά)

Εναλλακτική Οικονομική Ενημέρωση

Για τον δύσκολο, δύστροπο, δυσανάγνωστο αλλά κρίσιμο χώρο της οικονομικής ενημέρωσης πέντε εναλλακτικές:

Euro2day

SofokleousIn

New Economy

FMvoice

Ναυτεμπορική (all time classic)

(Η λίστα είναι ανοιχτή, θα συμπληρώνεται και θα ανανεώνεται τακτικά)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.